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  1. 飯田女子短期大学紀要
  2. 31集

甘茶と一緒に食べる菓子作りに関する研究 ―子どもに食べさせる保育者の視点から―

https://iidawjc.repo.nii.ac.jp/records/112
https://iidawjc.repo.nii.ac.jp/records/112
17012e3d-f7b3-4f64-85a1-77b35f3990e2
名前 / ファイル ライセンス アクション
iida_wjc_31-05.pdf iida_wjc_31-05.pdf (2.7 MB)
Item type Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2014-09-25
タイトル
タイトル 甘茶と一緒に食べる菓子作りに関する研究 ―子どもに食べさせる保育者の視点から―
言語 ja
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 甘茶
キーワード
主題Scheme Other
主題 菓子
キーワード
主題Scheme Other
主題 食育
キーワード
主題Scheme Other
主題 まんじゅう
キーワード
主題Scheme Other
主題 やしょうま
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 hydrangea tea
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 confection
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 shokuiku:dietary education
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 manjyu
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 yashouma
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル A study of confection for children that goes well together with hydrangea tea
著者 渡邉, 秋穂

× 渡邉, 秋穂

渡邉, 秋穂

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伊藤, 由佳

× 伊藤, 由佳

伊藤, 由佳

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村越, 千恵

× 村越, 千恵

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野口, 梨依子

× 野口, 梨依子

野口, 梨依子

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山下, 紗也加

× 山下, 紗也加

山下, 紗也加

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松下, 慶子

× 松下, 慶子

松下, 慶子

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川俣, 幸一

× 川俣, 幸一

川俣, 幸一

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Abstract:Although hydrangea tea is one of the oldest teas Japanese people have been drinking since the Edo period, it is not the number one variety young people who have been eating sweets since from childhood enjoy. Our research goal was to find out which sweets go well with hydrangea tea so that children will start to drink it.We surveyed seventy-three junior college students who study to be childcare workers with questionnaires concerning food for children. The questionnaire results showed a significant positive correlation between childhood and adulthood in their preference of hydrangea tea. Another result showed that the students strongly desired sweets to go well with hydrangea tea more than the sweets mixed with hydrangea tea.They specifically requested sweets that were Japanese, chilled, but not too sweet.Based on the questionnaire results, we researched sweets that we think would correspond well to hydrangea tea. We developed two Japanese sweets of manjyu (steamed bun with red-bean paste inside) and yashouma (salty rice dumpling), and two western sweets of cookies and sweet potatoes. The sensory test concerning food for children results taken by the students as childcare workers stated that they preferred manjyu to yashouma between the two Japanese sweets in terms of flavor, ease of consumption, and quality of sweetness, whereas they did not show a significant preference between cookies and sweet potatoes.In conclusion, manjyu is recommended more than yashouma as a Japanese sweet for children to enjoy hydrangea tea with. Both cookies and sweet potatoes were preferred as western sweets. Our next step is to have children actually taste those sweets with hydrangea tea and evaluate the results.
書誌情報 飯田女子短期大学紀要

巻 31, p. 123-131, 発行日 2014-05-27
出版者
出版者 飯田女子短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0912-8573
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN1023693X
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-05-15 10:05:38.205193
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